Häftiga Hobbies: Carina

Cederloos 'Häftiga Hobbies'

(ytterligare en intervjuserie av Andreas Cederloo)

Del 1

Fartyget Götheborg II

Carina Hellström – Göteborgiana

Carina, 48, är en av klipporna på Grunden Media. En del av den fasta inredningen skulle man nästan kunna säga. Hon är av dem som har arbetat längst på Grunden Media, hon började redan 1998, vilket gör att hon är inne på sitt sextonde år. Carina platsar med råge i serien om “Häftiga Hobbies”! Ganska snart efter att jag (Rob.W., redaktör) började arbeta på Grunden Media fick Carina nys om att jag under ett års tid arbetade som guide ombord på Ostindiefararen Götheborg, där och då började vår relation. Carina älskar Göteborgiana (all historia fram till nutid som handlar Göteborg) och då speciellt allt som har med ostindiefararen Götheborg att göra.

Bild av Carina på Sjöfartsmuseet

Hej Carina!

Små fåglar har kvittrat i våra öron att du har ett stort intresse, en häftig hobby, stämmer det?
Jo, det skulle väl i så fall vara historia. Historia med inriktning på gamla Göteborg, det som kallas göteborgiana.
Jag har alltid varit intresserad av stenåldern, järnåldern, bronsåldern och dom grejerna. Sen i skolan började jag fundera på alla husen och människorna som bodde här förr. Började att fundera på hur husen och människorna såg ut, hur de var. Tänkte också på hur det var 1966 när jag föddes, fanns husen kvar eller är de rivna och allt är nybyggt? Men där är jag inte nu för tiden i mina tankar. Nu tänker jag mest på hur det såg ut riktigt förr, typ 1700-talet och framåt.

 

Det här intresset för ostindiefararen, hur uppstod det?
När jag hörde om ostindifararen de första gångerna var jag runt 25 – 27 år och sedan dess har jag varit enormt nyfiken på henne. Varför den är här i Göteborg, vem tillhör den, Göteborg, Kina eller rent av Japan eller vad den nu hade varit.
Sen är det spännande med gubbarna som jobbade på båten, hur hade de det förr och hur det var för gubbarna som jobbade på båten i dag. Jäkligt intressant!

 

Har du sett filmen där de åker till Kina?
Ja, absolut. Helt underbar!
Man började dyka på det ursprungliga vraket på 80-talet. En av dem som var med hette Joakim Severinson. Utan honom hade det inte blivit någon Götheborg II för det var nämligen han som kläckte den vansinniga att man skulle bygga en kopia i naturlig storlek.
Jag har suttit och tittat på internet när de har byggt och det var jäkligt intressant. Himla spännande att se hur de hade det förr på båten också, hur de jobbade, hur kraftigt båten var byggd, hur de fick slita och dra.
Jag har inte stått på själva båten, det går inte med rullstol, utan stått brevid den och kollat. Då var jag inte i dagens Göteborg utan jag befann mig i sjuttonhundratalet.
Jag kände mig så jäkla lycklig! Vädret var lite dimmigt den dagen jag var där men jag kände mig välkommen till båten.

ca2Hur blev du historieintresserad?
Jag har alltid varit intresserad av stenåldern, järnåldern och bronsåldern, de där grejerna. Sen har jag liksom byggt på med Ostindiefararen på det.
Jag har alltid frågat pappa massa grejer och han har alltid berättat massa historier. Mamma  har också alltid berättat massa historier. Där har jag liksom byggt mitt intresse.

Hur får du tag på den information du vill ha?
När jag var runt 19 – 20 år så gick jag mycket till biblioteket och läste och lånade böcker.  Nu för tiden köper jag mest böcker. När man lånar böcker måste man lämna tillbaka dem  efter en viss tid och det är inte så roligt.

Du köper mycket begagnade böcker?
Jajemen, men inte just nu, nu har jag paus i bokköpandet.

Har du någon favoritförfattare?
Bryr mej kanske inte så mycket om författare utan mer vad de skriver om.

 

Tror du att ditt historieintresse kommer att fortsätta?
Jajemen, jag kan inte sluta!

Okej Carina, vi tackar för denna gång och önskar dig allt gott i fortsättningen!

Andreas Cederloo och Robert  Wigström