Häftiga Hobbies – Emma Andrea

Häftiga Hobbies

Fakta

Namn: Emma Andrea
Född: 1979
Specialintresse: Yoga
Jobb: Arbetar sedan hösten 2013 deltid på Grunden Media som Ord- och Bildcoach.
Jobbar även som yogalärare på Nordic Wellness.

Emma Andrea

Hej Emma!
Vi som jobbar här på Grunden Media vet att du har ett mycket speciellt intresse.
Ja det stämmer, det är yoga!

Har du lust att berätta lite om det?
Ja, yogan härstammar från Indien. Man kan säga att det är en livsfilosofi men även en träningsform. Både fysisk, mental och spirituell – en form av meditation och transformation. Den är väldigt gammal och väl beprövad.

Hur kom du in på detta med yoga?
Jag har alltid varit aktiv och alltid tränat mycket. Förr i tiden tränade jag mycket aerobics. Sen testade jag yoga och då var det en ny känsla som infann sig. Efter yogan var det som att jag blev lugn och harmonisk på ett lite djupare sätt än innan. Och jag kände att det här behöver jag mer av! Så började det. Jag tog lite olika kurser. Sen flyttade jag till New York och då blev mitt liv väldigt stressigt. Jag kände jag att jag verkligen behövde yogan på allvar i mitt liv. Då började jag träna och meditera nästan varje dag. Det var liksom det eller att kasta in handduken.

När flyttade du till New York?
Årsskiftet 08/09, och det var där jag satte igång med att utforska yogan seriöst, kan man säga. Eller, jag var seriös ett tag innan men så slutade jag och sen satte jag igång igen. Yogan är väldigt stor i New York. Antagligen för att det är en sådan högpresterande och stressig omgivning. Jag märkte att det verkligen var något som jag behövde, något som hjälpte mig. Jag brukar säga att yogan har räddat mitt liv. Att det var det som behövdes för att jag inte skulle bli galen, kan man säga. Jag har haft mycket ångest, det hjälpte liksom inte med mediciner i det långa loppet, men yogan och meditationen hjälpte. Den var väldigt behövlig och nödvändig.

3Hur länge har du hållit på?
Man kan säga att jag tog min första kurs 2005, en kurs i Ashtanga, den första serien. Jag höll på med power yoga ett tag men sen jag flyttade till New York har grunden legat i olika former av Hatha yoga. Yogan i Göteborg är bra men i New York är den jättebra (smile ) och jag utvecklades väldigt mycket där. Jag har inte letat upp någon lärare här i stan ännu, tyvärr, men det är lite mitt mål inför nästa år. Det är ju jätteviktigt att man hittar en lärare som man gillar och som man stämmer överens med i sin livsfilosofi. Vad det handlar om är ju att få en fysiskt stark och mjuk kropp så att man kan sitta och meditera. Att göra yoga utan att meditera efteråt eller att meditera utan att utöva yoga innan känns som att man missar lite av poängen. Men yogan är ju även en filosofi och en livsstil, där man försöker att bidra till och leva sitt liv så att andra levande varelser inte kommer till skada. Och hela karma- och reinkarnationsgrejen: det är ju stora frågor, och jag studerar dem i lugn och ro. Man läser inte på och trycker i sig en “sanning” som man sen inte kan smälta och applicera på ett sätt som fungerar med ens eget liv, utan man tar små, små steg till ett bättre liv och en bättre värld.

Du jobbar ju som yogainstruktör. Hur länge har du gjort det?
I två år.

Tycker du att det går bra, är det roligt?
Ja, det är jätteroligt. Det bästa jobbet jag haft hittills. Jag hade väldigt stor scenskräck innan jag började jobba som yogalärare. Jag vågade inte tala inför folk eller stå på en scen. Det var en enorm utmaning för mig att bli yogalärare. Det var lite därför jag gjorde det. Jag ville utmana mig själv och ta mig an mina begränsningar, detta med att inte kunna prata inför folk. Inte kunna hålla tal, t.ex. på kompisars bröllop, eller få ut mitt budskap. Det var mycket gråt och tandagnisslan innan jag kom hit. Nu är det jättekul!
Det var häftigt på utbildningen också, det var många som var rädda. Lärarna skickade bara fram oss direkt för att börja undervisa små lätta sekvenser. Så folk stod där framme och hackade tänder och grät. Det var väldigt tufft och intensivt. En stor utveckling. Men nu känns det underbart och jag är evigt tacksam, framförallt mot mig själv som gjorde det och klarade det, att jag lyssnade på läraren inom mig, och givetvis mot alla mina andra lärare!

Vad har du för utbildningar i yoga?
Jag har gått två lärarutbildningar och massor av småkurser. Den första utbildningen jag gjorde var 2012 i New York, 200 timmar RYT på Greenhouse Holistic för Leigh Evans. 2013 gick jag en lite kortare lärarutbildning i Yin yoga i Sverige, på ett center i Dalarna. Det är de två utbildningarna jag har. Sen så lär man sig själv allt eftersom, på internet och genom att läsa böcker och så vidare.

Finns det olika sorters yoga?
Ja, det finns otroligt många olika sorters yoga, både som träningsform och som livsstil och filosofi. Jag tänker att det speglar människan genom tiderna. Den skola som jag är upplärd i grundas på den yoga som utövades av Krishnamacharya, som är lite av fadern till den moderna yogan. Han lärde ut Hatha yoga och några av hans studenter var B.K.S Iyengar, Pattabhi Jois, grundaren av Ashtanga yoga, och Indra Devi.

Hur förhåller sig yogan till religion?
Yogan är på sätt och vis en religion, som en mindre religion eller vad man ska säga. Men sen kan man ju ta till sig de delar man vill i den takt man vill.

7Står yogan nära någon av de etablerade religionerna?
Ja, hinduismen och buddismen.

Behöver man vara religiös för att hålla på med yoga?
Nej, nej, det behöver man inte vara. Jag hade en ganska – hur skall jag uttrycka det -religiös utbildning. Vi chantade (sjöng) väldigt mycket och bad och tackade gud och vi pratade mycket om gud. Jag har inga problem med det. Jag tror på gud. Men när jag kom tillbaka till Göteborg så kände jag mig väldigt ensam och obekväm med att dela det i mina egna klasser. Att min spiritualitet var någonting som jag inte var redo att dela utan som var någonting privat, något som jag ville utforska själv. Men jag saknade den spirituella gemenskapen och chantingen väldigt mycket, Det känns som att det finns en annan typ av new age-rörelse i USA än här. I början gick jag en del till Hare Krishna-centret för att sjunga. Jag mådde ganska dåligt under den perioden, mycket ångest, och jag låste i princip in mig på mitt rum första halvåret. Då hjälpte det att gå till dem och sjunga. Även om det är en sekt som kanske inte har det bästa ryktet så är de väldigt rara människor med öppna hjärtan. Yogan som Hare Krishnas utövar heter Bhakti yoga, man kan översätta det till hjärt-yoga (smile). Samtidigt tampades jag med känslor och tankar om att jag hade tappat det helt och gått med i en sekt och nu var det kört och jag var hjärntvättad och så vidare.

Vilken sorts yoga håller du på med?
Jag håller på med Hatha yoga, men med mycket influenser från Iyengar och Ashtanga yoga. Och det är en Hatha Vinyasa, vilket betyder att det är ett ”flow” i yogan. Jag plockar det jag tycker är bäst från olika skolor och testar mig fram. Har aldrig varit min grej att bara följa en skola, även om jag förstår att det har sina fördelar.

Du jobbar på ett gym som instruktör. Hur fungerar det, finns det olika nivåer, t.ex. nybörjare och lite mer avancerat?
Där jag jobbar nu finns det bara en typ av klasser och de är för alla. Men jag ger alltid alternativ så att alla kan hänga med!

Är det för att det inte finns tider?
Nej, tror det är gymmets koncept bara.

5Får du så mycket yoga-jobb som du vill ha?
Det finns jättemycket jobb! Skulle kunna jobba dygnet runt om jag ville (smile) men jag har dragit ner på klasserna lite grann, så jag får tid till min egen träning också.

Hur är det, behöver man utföra yoga själv när man har lektion?
Nej, det behöver man inte. Men det är bra om man visar vissa positioner, annars är det mest verbala instruktioner som gäller.

Hur många är man i en klass?
Det är olika, i mina klasser på gymmet är det väldigt många faktiskt. Det är cirka 30 personer. Ibland mer, ibland lite mindre. Men på yoga-studior brukar det vara mindre grupper, kanske tio till femton personer.

Krävs det någon speciell utrustning eller klädsel?
Det är bra att ha mjuka kläder så att man inte blir begränsad av sina kläder utan kan röra sig fritt. Så mjuka byxor och mjuk t-shirt. Man använder inga skor eller strumpor utan är barfota. Sen kan man stå rakt på golvet om man vill det. Men skönast är ju så klart att ha en yogamatta och en filt, man kan också använda ett liggunderlag. Men bäst är yogamatta. Sen beror det lite på vilken typ av yoga man gör. Gör man en yoga där man ligger och sitter, då är det skönare att ha en filt. Det finns också en massa redskap man kan använda sig av, som kuddar, block och remmar.

Varför är yoga bra?
Kroppen blir mjuk och stark på samma gång och så balanserar yogan nervsystemet och stillar tankarna. Det brukar hjälpa om man har ont i ryggen, till exempel. Jag märker med en gång om jag inte yogat på några dagar eller en vecka. Inte bara att jag blir stel i kroppen utan också att det känns i psyket, jag blir obalanserad. Jag började jogga i somras och älskade det. I början tog joggningen över och när jag skulle göra mitt första intensiva yogapass efter flera veckors springande så var det som att min kropp förändrats och blivit sjukt stel, speciellt i ryggen. Jag tror det är lätt hänt om man springer att man mest stretchar benen och kanske glömmer ryggen och nacken. Sen stimulerar ju yogan också en massa organ, körtlar och hormoner, även cirkulationen, och stärker immunförsvaret, men det gör väl de flesta träningsformer.

Finns det någon kost som är speciellt lämplig när man håller på med yoga?
Många yogisar brukar äta en sattvisk kost, vilket betyder en lätt och vegetarisk kost. En del tycker man skall hålla sig borta från sådant som ger gaser i magen för att det kan störa meditationen, som lök och bönor och sånt där.

8

Skulle du säga att yoga är bra för alla människor?
Det är en svår fråga, jag skulle vilja säga ja. Det finns ju t.ex sittande yoga om man inte kan stå. Jag tror att den medicinska yogan är för alla.

När skulle det inte vara bra?
Det kan vara om man har vissa knä- och ryggskador eller om man nyligen har opererats.

Är det bra även för människor med olika funktionshinder?
Ja absolut, yogan går ju att anpassa efter var och en, ofta blir det sittande yoga.

Kan du något om yogans historia? Hur den uppstod?
Ingen vet riktigt hur gammal yogan är, men den tros vara flera tusen år. Den uppstod i Indien och därifrån har den spridits. Först i slutet av 1800-talet kom den till västerlandet, men blev väl inte riktigt populär som träningsform förrän på 1980-talet. Nuförtiden utövas ju yoga oftast i grupp med en lärare, men det är något relativt nytt. Förr i tiden var det en lärare (guru) och en elev och så fördes läran vidare på det viset.