Häftiga Hobbies: Maria Elfving

haftiga_hobbies

Maria Karolina Elfving 
Maria jobbade på Grunden Media mellan åren 2010 och 2014.
Ålder: 26 år
Specialintresse (hobby): Östasiatisk populärkultur

Maria Elfving

Hej Maria! Vi har hört att du har ett spännande intresse eller kan man kalla det för en hobby? Finns det något namn på den eller vad skulle du kalla den?
Jag är stort fan av östasiatisk populärkultur.
Jag brukar delta i olika konvent, sammankomster, som har blivit jättepopulära här i Sverige. Där kan det finnas allt ifrån tidskrifter med manga till animerade filmer. Det kan vara mycket olika saker. Det är inte bara japanskt utan det är blandat.

Vilka länder är det mer?
Det är Korea, Japan, Kina och även Thailand.

Hur kom det sig att du fastnade för just den Japanska kulturen?
Oj, oj det var längesen. Jo, som14-åring tror jag att det var. Jag hade en vän som var intresserad av tv-spel och sånt där. Vi spelade tv-spel tillsammans och så upptäckte jag att det finns mer än tv-spel som hade med japansk kultur och göra. Sen började jag titta på anime, tecknad film. Pockemon vågen kom ju också under min uppväxt. Då växte mitt intresse mer och mer för jag tyckte att det här var jättekul. Mangan var något jag fasnade för.

Vad är det som är så speciellt med den östasiatiska kulturen?
Jag kan ta några exempel:
Till exempel kan man ju säga att mycket av skitäcktarna kommer ifrån Kina fast dom har blivit modefierade genom historien för att bilda sitt eget språk. Även buddismen kom till Japan från Kina. Det var mycket kulturutbyte och det kom mycket från munkar. Just från Japans så har dom varit väldigt öppna när det kommer till män som klär sig som kvinnor. Dom har även i teatern speciella roller där män får gestalta kvinnor. Dom är också väldigt öppna för transexualitet och sånt där. Det tycker jag är väldigt spännande för dom har haft det sen urminnes tider och det är helt okej.
Det fanns också kulturer som hade homosexuella inslag, som att det var en äldre samuray som tog hand om en yngre pojk och lärde upp honom. Under denna tiden kan det ibland ha varit lite saker i sängkammaren också. Dom är väldigt öppna där. Homosexualitet är inget konstigt i dom här länderna.
Katoyer, unga män som klär sig som vackra kvinnor, har en jättestor respekt. De får vara med i TV i en massa olika shower. Tänk bingolotto som leds av en katoy. Jag tycker det vore helt okej att dom får jobba som vanliga människor.
Det finns en speciell gren i manga och anime som har med homosexuella män och deras relation att göra. Det drar till sig lika många kvinnor som män. Det är helt öppet. I dom här serierna är det män som har sex med varandra eller så kan man fokusera på relationen mellan dom. Det är väldigt hygieniskt. Innan dom ska göra det så tar den ena en dusch och tvättar av sig eller nånting, dom visar även det i Mangan. Sen kör vi lite pang på, hej och hå. Det skapas en stämning. Det är mycket respekt för varandra. Det finns alla möjliga typer av mangor. Det finns sådana som har en kvinna i huvudrollen eller sådana som har en man som i huvudrollen. Det finns även samkönade.

Maria ElfvingHur länge har du varit intresserad av östasiatisk kultur?
Jag har väl haft detta intresse sen tonåren, sen jag var 13, 14 år. Så jag har hållt på med detta ett tag nu.

Vad det något speciellt som utlöste det eller hände det successivt?
Det var inget speciellt som utlöste det. Jag hade vänner som var intresserade av det och sen utvecklades det mer och mer. Jag hängde till exempel med vänner som gillade att rita på ett visst sätt. Allt från spöken till vampyrer och annat. Jag började också att gå på en liten klubb som var som en samlingspunkt. Vi grillade, kollade på filmer, avsnitt av olika serier och satt och pysslade med olika saker.

Skulle du med några enkla meningar kunna förklara för någon som aldrig har stött på eller läst manga vad det är för något?
Kort sagt så är det asiatiska serier. Man läser inte som man läser vanliga böcker utan det är felvänt om man nu ska vara petig med formatet. Orginalformatet, det japanska, läser man från höger till vänster. Skillnaden mellan manga från Japan och från Korea är att i Korea har det västlänskt formatet. Man läser som vi gör. Det har också med tecknen att göra. Även serierutorna är placerade från höger till vänster.

Läser du själv mycket Manga?
O ja, jag har ett stort manga-bibliotek. Mina vänner som kommer och hälsar på mig brukar säga, vilken stor manga samling du har. Det har varit några års samlande.

Hur har du lyckats samla ihop så mycket?
Tyvärr är böckerna ibland väldigt dyra. Så jag tar det lite pö om pö när lönen tilllåter. Det finns hemsidor där dom scannar in mangor också, men jag tycker det är lite lättare att läsa böckerna.

Är dom på engelska?
Oftast är det engelska.

Finns det något på svenska?
Det gör det. Svenska förlag som Bonnier Carlsen och Ordbilder Media släpper en del. Det finns även en del författare som översätts. Natalia Batista är en med titlar som Rans Magiska Värld och Drömmarnas Djup. Det är några av dom jag kan komma på på så här på rak arm. Även Dragon Ball Z, som är en långkörare utom dess like och har släpps i en massa delar, minst 100 tror jag.

Finns det olika sorts Manga?
Det finns manga för barn. Det finns manga för vuxna. Den vuxna mangan kallas för seinen. Då innehåller den lite mer allvarliga ämnen. Allt ifrån mord till knepiga gåtor. Väldigt roliga, glada barnmangor finns också. Seinen riktar sig till folk mellan 20, 30 år och uppåt. Alla mangaalbumen är svartvita för att trycker man i färg då blir det dyrare.

Är det någon speciell sort som du är intresserad av?
Det är en del av den japanska kulturen där dom har en viss folktro. Dom har shintopräster och lite annat smått och gott. Dom tar oftast upp olika typer av japanska demoner men även kinesiska demoner som kallas yokai. Det är oftast väldigt övernaturligt. Jag har även mycket skräck och övernaturligt manga i min samling. Det kan även vara söta, romantiska saker. Kan inte låta bli. Det är så gulligt ibland.

Brukar du se på japanska filmer?
Ja. Till exempel Sinnenas Rike och Oldboy är väldigt intressanta japanska filmer. Men det finns många andra, Bunraku är en.

Jag vet att det finns mycket animerad, alltså tecknad film, i Japan, är det något som intresserar dig?
Jo, speciellt Hayao Miyasaki som är skapare av Studio Ghibli och är den största gurun där. Nu har han gått i pension så man undra hur det kommer gå för Studio Ghibli. Miyasaki kommer säkert att sitta i kulisserna någonstans.

När vi pratar om tecknad film här i Sverige så tänker vi främst på barnfilm producerade av studios som Disney, Pixar och Dreamworks. Hur är det i Japan?
Man kan ju säga att mangaindustrin faktiskt är inspirerad av Disney med deras stora ögon. Men sen så har dom utvecklats till att bli något helt annat, något helt eget. Men vad jag vet så är Disney, Pixar och Dreamworksfilmerna populära även i Japan. Som Frost, en av de senare Disneyfilmerna, var till exempel väldigt populär i Japan också.

Scen från filmen Min granne Totoro av Hiyao Miyazaki

Scen från filmen Min granne Totoro av Hayao Miyazaki

Nämn några japanska favoritfilmer.
Jag kan nämna ett par filmer som är bra. Den första filmen som skapats av Hayao Miyazaki som jag såg var Spirited Away som jag gillar väldigt mycket. Sen har vi även Porco Rosso som var väldigt kul. Han har gjort så många filmer.

Spirited Away, ”Sen to Chihiro no kamikakushi” (original title), vann 2003 en Oscar för bästa animerade film. Vad är det för film? Är det en barn eller vuxenfilm?
Alla kan se på Spirited Away, antingen man är vuxen eller barn. Barn kan tolka den på ett sätt, vuxna på ett annat. Den kan vara lite otäck ibland. För japanska barn är det här normalt. En film som Spirited Away lär ut om allvaret som finns här i livet, vad som helst kan hända. Då måste man försöka klara sig själv så gott det går, försöka hitta folk att lita på. Och oavsett hur man ser ut kan man få hjälp av någon även om man har åtta armar eller nånting i den vägen.

Vad handlar Spirited Away om?
Den handlar om Sihiro. Hon är en tjej som ska flytta till en mindre stad. När Sihiro och hennes föräldrar kommer fram till ett ställe så går dom igenom en tunnel. Och då händer det grejer, oj vad det händer grejer. Sihiro och hennes föräldrar är jättehungriga så dom går och äter, föräldrarna äter så att dom nästan spricker. Dom äter som svin och mölar i sig massor av mat. Till slut blir dom förvandlade till grisar. Sihiro vill försöka att rädda sina föräldrar på något sätt. Det gör att hon hamnar i en annan värld. Hon blir bortförd, Spirited Away, till en annan värld. Där har man grundförutsättningarna för filmen. Man får möta olika typiska japanska fantasifigurer. Så det finns lite magi och lite spöke. Det finns mycket häxor. Olika typer av gudar dyker upp. Det finns många olika typer av jocki. Jocki är egentligen en demon, typ. Dom kan lura vem som helst. Det finns alla möjliga olika typer. Jag kan inte räkna upp allihopa. Många gånger är det väldigt roliga typer.

Vad har Spirited Away betytt för den animerade filmen?
Den har betytt väldigt mycket. Den har öppnat många dörrar, många dörrar för många olika animeringsstudios tror jag.

Scen från Spirited Away

Scen från Spirited Away

Om du har några vänner hemma en kväll och vill bjuda på en Japansk måltid, hur skulle den se ut?
Jag kan tyvärr inte göra sushi. Det är något som jag vill lära mig.
Men jag kan till exempel slänga ihop en liten dessert. Det är lite snacks som heter dango som serveras med en speciell sås som heter mitarashi. Det kallas Mitarashi Dango för att vara exakt. Ibland kanske jag kan slänga ihop någon kul wok som jag även blandar med svenska influenser som jag tycker är kul. Nudlar och någon god ramensoppa är också gott. Jag är öppen för det mesta.

me4Dricker man något speciellt till dom här rätterna?
Majoriteten dricker grönt té eller något. Om man går på en pubrunda i Japan då får man oftast lite picklade grönsaker som små tilltugg till ölen.

Det här med wasabi kan du förklara vad det är?
Wasabi är en grön pepparrot. Den är illgrön och så snygg, men den är jättestark. Här i Sverige har dom gjort en svagare variant av wasabi, vi klara inte av hettan, vi är inte vana vid den. Man köper den på tub, det är som en pasta. Man serverar den oftast till suchi om man vill ha lite extra krydda till. Den fungerar väldigt bra tillsammans med den inlagda ingefära. Jag älskar inlagd ingefära.

Vad är utmärkande för Japanska kläder?
Ett väldigt populärt shopping distrikt i Japan är både Shibuya och Harajuku, där är många unga visar upp en annorlunda typer av kläder. Dom gillar sy. Dom gör helt unika plagg som dom visar upp. Hajoku har blivit känt för sin alternativa stil över huvudet taget. Det finns så mycket alternativt, mycket individuellt, då dom japanska vardagskläder är väldigt strikta. I skolan så har man speciella skoluniformer. Ända kan man sticka ut lite när man är tjej. Kanske en annorlunda klippning på håret t.ex. Vissa färger är helt galna så man får inte ha dom i skolan.

Är Yohios stil japaninspirerad?
Jag tycker att Yohio är en väldigt speciell individ. Han har varit med i ett band som heter Seremedy. Det är ett visual-kei band från Sverige. Sen är jag inte så jäkla accepterande av just Seremedy och Yohio. Folk har oftast tänkt att det här är ett nytt emoband. Seremedys största mål var att åka till Japan och spela där. För dom vill visa japanerna att det finns folk som älskar er visual-kei överallt i världen. Han har lärt sig japanska flytande men här i Sverige har han blivit mer av en barnidol.

Kan du någon japanska, några enstaka ord eller någon mening?
Jag förstår japanska när man talar det i samtal. Men ibland kan jag få lite problem med att svara. För oftast måste man vara väldigt artig när man pratar med en japan. Annars kan dom ta sig illa vid. Men om västerlänningar vet dom inte så mycket. Men man får lite dispans som västerlänning.

Jag säger några japanska ord och du associerar fritt:

Fuji
Fuji är ett heligt berg. Det är väldigt populärt turistmål och så är det Japans högsta berg. Dom kan göra jättesöta små mjukisdjur i form av det här Fujis monten och sälja det på något sätt. Fujis monten är väldigt respekterat. Alla älskar Fuji. Det är så speciellt. Och det är väldigt speciellt och ta sig upp dit. Det är så högt.

Geisha
Det finns tre olika sorters Geishor. Det finns en sort som heter oiran och som är prostituerad. Varje år har man en parad för dessa kvinnor för att vissa respekt för dom. Den andra heter Maiko som är en nybörjargeisha så att säga. Hon håller på och bli en Geisha och kommer att bli en entertainer. Alla Geisor är inte prostituerade, nej, nej, absolut inte, långt därifrån. Dom underhåller, är mer som sällskapsdamer. Dom är utbildade inom dans och musik.

Raberry

Visuel Kei-bandet Raberry

J-pop
Det är japansk popmusik. J-pop är väldigt upppiggande och poppigt, man blir glad. Visual-kei är en undergren av j-rock kan man väl säga.

Anime
Kort sagt, japanska tecknade TV-serier. Rörlig variant är manga. Tecknade seriealbum är manga, anime är filmerna och TV-serierna. Det är animerat. Dom har även datoranimerat vissa av dom här animeserierna för det är väldigt billigt tecknologi. Det var mycket så här förr i tiden, datoranimerat och mycket var handgjort.

Pokémon-karaktären Pikachu

Pokémon-karaktären Pikachu

Pokemon
Pokemon är enormt populärt. Och till och med Pikachu har varit en maskot till Japans fotbollslag tror jag. Men har även varit en ambasadör tillsammans med Hello Kitty. Alla känner igen dom här två figurerna på nåt sätt.

Vad är det för något?
Det började som ett enkelt gameboyspel som sen växte och blev enormt stort och tog hela världen med storm. Pokemon är digitala små spel. Man fångar små monster i bollar av nåt slag. Jag blev väldigt inspirerad av det. Oftast handlar det om att det är nån ung person som kanske är 14 år eller något. Man ska ha dom här olika söta små monstrena som tränar och blir större och starkare. Det kom även som en animerad serie till slut, kom även ut som spelkort. Alla känner till det. Det går inte och missa. Pokemon är fortfarande stort.

Bishiepojkar och bishieflickor
Bishounen eller bishojo som det heter på japanska. Bishounen betyder vacker man och bishojo är en vacker kvinna. Dom är extremt vackra. Det ärMaria Elving ett annat uttryck för vackra människor. Kolla den vackra personen, det är en bishie.

1Q84
Det är en berömd trilogi av en författare som heter Haruki Murakami. Jag har inte läst böckerna själv. Författaren har blivit jättestor. Triologin som handlar om en ung kvinna som stöter ihop med en ung tjej som skriver en intressant bok om en serie. Det verkar väldigt intressant. Jag ska själv kika närmare på det där.

Harajuku fashion
Harajuku fashion, det är svårt att försöka beskriva det med några få ord. Det är en stil. Det är typ streetmode. Alla kan klä sig lite som man vill. Det är väldigt kreativt. Det är mycket färger. Man tänker utanför boxen. Jag kallar mig själv lite granna för Harajuku street fashion.

Närcon
Närcon är Sveriges största konvent för östasiatisk populärkultur. Dom brukar ha stora dragplåster som Cosplayer som kommer dit. Det är oftast så att man kan ta kort på dom ihop med sig själv. Det är oftast ett sätt att tjäna pengar. Och så kan det vara att man kan köpa massa roliga grejer från Japan. Folk som är kreativa och gör sina egna grejer och säljer det. Det är mycket stort. Det är jättemycket folk som kommer dit varje år. Det blir större och större för varje år så dom har delat upp dom här konventen i vinter och sommar konvent.

Har du varit i Japan?
Nej jag har inte varit i Japan. Det är en av mina största önskningar att åka dit någon gång.
Det skulle vara den ultimata 30-årspresenten och få åka till Japan. Men jag har några år kvar innan dess. Jag får börja spara till det. Men jag vet inte riktigt. Det skulle vara kul och åka dit och stanna några år bara för att se hur det känns. Helst skulle jag vilja gå en språkkurs i Japan.

Är detta något du kommer fortsätta med tror du?
Oh ja. Jag kommer hålla på med det här. Smaken ändrar sig alltid när man blir äldre. Men fortfarande tycker jag att detta är kul. Det är en kul hobbie.

Du tror inte att du kommer till en punkt där du får nog?
Nej jag kommer inte tröttna på det. Det kanske blir mindre intensivt med tiden.

Kan du använda detta intresse på något sätt i ditt vanliga liv?
Ja, jo faktiskt. Härom dan när jag gick förbi Ica var det en gubbe som frågade – vad står det på din keps? Då var jag tvungen och förklara lite fint att det betyder japanska små bögpojkar. Det betyder sexuella relationer mellan två män. Folk blir nyfikna när dom ser mig på stan. Det är lite kul för jag har träffat riktiga japaner. Dom är alltid fasinerade och undrar var jag har lärt mig japanska. Hur kan du det? Vi får se hur det går I framtiden.

Okej Maria, då får vi tacka dig för denna gång och önska dig all lycka i framtiden!
Tack!