Recension: Trollkarlen från Oz

DorothyDenna filmen kan man se om och om igen för den är så väldigt bra! Trollkaren från Oz är en gammal film ifrån 1939 med Judy Garland som spelade huvudpersonen Dorothy Gale. Filmens regissör heter Victor Fleming. En av scenerna ur filmen är när Dorothy sjunger låten Somewhere over the Rainbow. Hon längtar ut i världen där det händer spännande saker och äventyr. Dorothy bor med sin moster Em  på en gård  i Kansas och de har några män som jobbar där.
Dorothys bästa vän är hennes hund Toto.

Det uppstår en tornado. Dorothy rusar in i huset efter sin Toto och hittar hunden i sovrummet. Tornadon slår sönder fönstret och Dorothy får en smäll så hon somnar. Sen upplever hon att allting går runt tills allting är stilla.

Den goda fen från NorrTornadon drar med sig huset med Dorothy och hennes hund inuti. Det blåser och slamrar och huset flyger iväg. Plötsligt när  De hamnat plösligt i landet Oz.
Landet Oz ligger någonstans ovanför regnbågen och är som en sagovärld. Det  händer mycket och det bli som ett äventyr. Landet Oz är i färg. Tidigare i filmen var allt svartvitt.

Huset har hamnat på Dorothys hus hamnar på häxan från Öst. Häxans skor försvinner och hamnar på Dorothys fötter med hjälp av den goda häxan ifrån Norr.

Nu bli det en resa till eftersom hon har som mål att träffa en trollkarl som kan hjälpa henne att komma hem.

Men på denna här resan måste de gå till fots. För att komma fram till trollkarlen så får man följa den gula vägen dit.

Den onda häxan från Öst vill ha sin systers skor som Dorothy har på sig. Så därför försöker hon hämnas på Dorothy och tar hennes skor.

Trollkarlen från Oz

Under vägens gång möter hon en fågelskrämma, en plåtman och ett lejon. Alla dessa tre har en gemensam sak och det är de tre så saknar något.  och behöver trollkarens hjälp. Så de slå följe med Dorothy och hennes hund Toto. Fågelskrämman saknar hjärna, plåtman saknar hjärta och lejonet saknar mod.

Dorothy och fågelskrämmanDet som magiskt är med filmen med är kombinationen av svartvitt och att den sen exploderar ut i färger som bara strålar utåt när Dorothy kommer till landet Oz.
Kombinationen mellan två världar påminner om andra filmer med samma tema där man upptäcker en annan värld. Till exmpel är Narnia-filmerna, Alice i Underlandet.

Men bara det är magiskt med spänning i sig själv. Denna filmen är en av mina favoritfilmer. Man lär sig av filmen att kunna hitta sig själv och uppskatta för det man ha.