Recension: Sleeping Dogs

Vad får man om man blandar Grand Theft Autos open world system där du utforskar en stor stad och sno bilar tillsammans med John Woos action filmer och Hong Kong, Du får Sleeping Dogs. Lite historia nu dock, Det vad egentligen så att Sleeping Dogs skulle bli det tredje spelet i True Crime serien, men Activision trodde inte spelet skulle bli en stor hit och stängde dörrarna för att spelet skulle komma ut. Square Enix bestämde sig för att plocka upp rättigheterna för spelet, gav den ett nytt namn och släppte spelet i mitten av augusti 2012. Det här är spelet jag ska recensera för er idag.

Sleeping_Dogs_-_Square_Enix_video_game_cover

Story.

Wei Shen (röst av Will Yun Lee) har precis kommit tillbaka till sin hemstad Hong Kong där han har fått jobb som en täckmantel polis. Han har fått i uppdrag av Thomas Pendrew (röst av Tom Wilkinson) att infiltrera Sun On Yee för att ta ner hela den kriminella rörelsen i hela Hong Kong.
Hans Boss i triaden är Winston Chu (röst av Parry Chen) som har problem med en barndoms vän Dog Eyes (Ron Yuan) och måste ta i hand om honom. Tyvärr så känner Wei Shen en vänskap med dom han försöker att sätta dig och det blir svårt för honom att fortsätta jobbet.

Är man intresserad av kriminella stories så är detta bland dom mer intressanta som finns i spelvärlden. Att få följa Wei igenom hela hans uppdrag i Hong Kong är fascinerande. Karaktärerna är väldigt bra presenterade med tack över många erfarna skådespelare som gör rösterna som Will Yun Lee, Tom Wilkinson, James Hong, Lucy Liu, Byron Mann, Robin Shou, Emma Stone och Parry Chen. Efter gameplayen är detta det bästa med spelet tycker jag.

Sleeping-Dogs-1

Grafik.

Spelet utspelar sig i Hong Kong så då måste det ju så klart se ut som Hong Kong. Du har fyra distrikt: North Point, Central, Kennedy Town och Aberdeen, Allt taget från det riktiga Hong Kong (Dock vet jag inte hur mycket av det riktiga Hong Kong som finns med och hur äkta det verkligen är). Eftersom det är PC versionen jag recenserar så betyder det att grafiken kan se som allra bäst ut med rätt hårdvara till datorn. Karaktärsmodellerna är väldigt snyggt uppbyggt tillsammans med själva staden för att får den där riktiga John Woo känslan i staden. Bilarna ser väldigt snygga ut också och du kan ända färg på dom också (Inte lika stort urval av färg som i t.ex Saint’s Row men inga kassa färger). Man har också natt och dag system tillsammans med regn och när karaktärerna blir blöta så blir karaktärerns kläder lite mörkare och skinande för att representera att dom har blivit blöta (uppenbarligen).

Grafiken är bland det snyggaste från 2012 tillsammans med spel som Hitman Absolution och Far Cry 3. Dom representerar Hong Kong i ett väldigt fint och vackert sätt som gör att du vill se hela staden speciellt när du ser neon klädda klubbar, den stora motorvägen som går igenom alla fyra distrikten och skyskraporna som finns i Central distriktet.

8043

Ljud.

Många röstskådespelare med diverse kändis status från Hong Kong rullar finns med som Will Yun Lee (känd från Wolverine och Die Another Day) Tom Wilkinson (känd från Rush Hour, Michael Clayton och In the Bedroom) Byron Mann (känd från Street Fighter: The Movie och The Man With The Iron Fists), Robin Shou (känd från Mortal Kombat, Beverly Hills Ninja och Death Race serien) Och många mer som James Hong, Emma Stone, Lucy Liu och Kelly Hu. Musiken består av symfonerat soundtrack tillsammans med musik som spelas i bilradion som varierar av Electronica och Hip Hop som just är från Hong Kong trakten.

Alla karaktärer i spelet gör väldigt bra röster för varje karaktär, speciellt Will Yun Lee som gör rösten för spelets huvudkaraktär, Wei Shen. Musiken passar också in för att ge den där Hong Kong gangster känslan och det hjälper en att verkligen komma in i världen som United Front Games har byggt upp.

Sleeping-Dogs-PC

Gameplay.

Kamera perspektivet är från en tredje persons perspektiv vilket betyder att kameran är ett bakom själva karaktären så att man ser hela karaktärs modellen. Till skillnad mot Grand Theft Auto så är slagsmålet det stora fokuset på spelet. Du kommer att få kämpa mot många fiender som kan kampsport och verkligen sparka ditt arsle om du inte är försiktig. Det är uppbyggt att du är centrerad i mitten av slagfältet, fienderna omringar dig och försöker attackera dig från varsitt håll. Vad du gör är att du kan attackera fiender med dina egna attacker eller så väntar du tills dom attackerar och då blinkar dom rött vilket betyder att du kan göra en kontring på dom. Det finns ju också skjutvapen men dom är inte så himla vanliga som i Grand Theft Auto och du kommer inte få göra mycket skjutande, speciellt inte i början. Men när du väl kommer in i en situation där du måste skjuta så kan man ta skydd bakom olika objekt som finns lite utspridda. Vapnen består inte av något super speciellt. Det gamla vanliga upplagan som Pistol, Hagelgevär och K-pist. Det fräcka med K-pisten är att på vissa av dom som du hittar så finns det en liten granatkastare under den som du kan använda (Det är bra att hitta en sån för det är nog det bästa vapnet i spelet).

För att transportera dig runt hela Hong Kong så finns det bilar, motorcyklar och båtar för att ta dig runt staden. Båtar kommer du inte använda så särskilt mycket, men bilar och motorcyklar kan du köpa i en liten sliskig bil affär. När du väl köpt ett fordon så finns det alltid i ett parkeringshus där du kan hämta bilen eller motorcykeln som du kan färdas med. Det finns allt från vanliga mopeder till sportbikes och från vanliga personbilar till den där snygga sport bilen som du alltid ser i Central distriktet (Detta är den rikaste delen av staden) Man kan också hitta olika affärer i staden som den nämnda bil affären men också klädaffärer där du kan utsmycka Wei med olika tröjor, byxor, skor, hattar och annat. Det finns också massörer och drickautomater som ger dig en ökad bonus i till exempel din hälsa eller hur mycket skador som du kan göra mot din fiende. Dessa bonusar dock är bara temporära så dom varar inte för evigt. Olika statyer och så kallade ”Health Shrines” finns utspridda runt hela staden för att hitta. Hittar du alla statyer så kommer din kampsorts lärare lära dig nya olika tekniker att använda i dina slagsmål och hittar du alla Health Shrines så kommer du få ökad hälsa. Sist men inte minst så finns lite extra knäck och event som du kan gå med i runt staden bland annat Street Racing där du kör mot andra street racers i tävlingar, Fight Clubs där du kämpar i sex ronder mot andra kämpar eller så finns det tuppfäktning där du kan slå vad om vilken tupp som vinner.

Du har två olika typer av uppdrag under spelets gång. Det första är när du är täckmantel polis där du infiltrerar triaden vilket är där det mesta av storyn utspelar sig. Det andra är när du jobbar för Officer Teng (Kelly Hu) då du ska utföra polis arbete som att stoppa en Street Racing rörelse eller drog handel operationer. Varierade uppgifter får du för varje uppdrag som att du kanske ska förfölja någon med din bil, eller hacka in i en kamera där du ska hålla koll på vilken snubbe som ska göra en drog affär med någon.

Slagsmålet är som sagt fokuset och det känns verkligen härligt när man slår ner en fiende och får en sån riktig tillfredsställande känsla. Att skjuta vapen och köra bil fungerar rätt bra också. För mig personligen så känns det som att allt fungerar spelmässigt och ingenting känns utanför eller en sista minuten grej.

8595SleepingDogs_Screen_Rubber

Summering.

Sleeping Dogs är ett av mina favorit spel från 2012. Det känns väldigt väldesignat med en väldigt bra story som tar dig igenom Hong Kong’s undervärld. Grafiken, Ljudet och Karaktärerna för in Hong Kong känslan och det känns verkligen som att du spelar ett spel med John Woo i åtanken, starkt rekommenderat.

Premiärdatum: 17 Augusti 2012

Utvecklarstudion: United Front Games (Dom har också gjort Modnation Racers ”PS3” och ska släppa en uppföljare som heter Sleeping Dogs: Triad Wars)

Genré: Tredje-persons skjutspel med öppen värld

Kompositör: Jeff Tymoschuk

åldersgräns: 18+

Språk: Engelsk tal och text

Den här recensionen är baserat på PC versionen. Finns också till OnLive, Playstation 3 och Xbox 360.