Cederloos Collegor Peter Mattsson

Grunden Medias skapelseberättelse, nutid och framtid,
filtrerat genom ett antal temperament.

(märkvärdigt sätt att säga att vi har intervjuat några kollegor – först ut, Peter Mattsson).

Intervjuer: Andreas Cederloo
Redaktör: Robert Wigström

 

Bild: Peter Hangglider

Peter Mattsson – Verksamhetsansvarig/chef på Grunden Media.


Hej Peter! Himla trevligt att du vill prata med oss en stund. Vore kanon om du kunde börja med att berätta vad du heter och vad du gör på Grunden Media?

– Hej! Jag heter Peter Mattsson och är 56 år. Arbetar som verksamhetschef här på Grunden Media.

 

Har du några specialintressen, hobbies förutom jobbet?

– Förutom mitt jobb som också är ett stort intresse i mitt liv så leker jag mycket i luften och på vatten. Mina specialintressen är att vind- och vattensurfa på olika sätt. Seglar även min segelbåt och sen bygger jag hus också. Det är det jag gör.

 

Vad gjorde du före Grunden Media?

– Innan jag började med Grunden Media jobbade jag med något som kallas musikterapi.

Jag spelade och sjöng tillsammans med människor som har olika typer av funktionsnedsättningar.

Sen jobbade jag som organisatör på ett studieförbund en kort period och så jobbade jag med personalfrågor ute på olika dagcenter och så vidare.

Jag hade också en del personalkurser, bl.a. kommunikationskurser om varför man pratar på olika sätt med olika människor.

Jag hade startat Radio Vanudå i början på 80-talet och även Video Vanudå för ett projekt vi hade då. Detta var långt före Grunden Media.

Vi hade varit i Indien och gjort en film om hur människor med funktionsnedsättningar hade det där. Vi var runt i slummen och vi var också hemma hos medelklassfamiljer och överklassfamiljer.

Jag tror att filmen heter ”Resan till Indien”.

Efter hemkomsten åkte vi runt i Sverige på ett tjugotal platser och föreläste om filmen och talade om resan på olika sätt. Det var Hans Lindblom som numera jobbar på Grunden Riks och det var Anna Strand som jobbar på Grunden Svangatan och så var det jag.

Anna vände sig till folk som hade samma situation som hon i livet.

Detta var tidigt 90-tal. 1994 var vi i Indien och1995 så jobbade vi med föreläsningen.

Sen ställde vi upp i en tävling om det bästa projektet inom EU som handlade om människor med funktionsnedsättningar. Det var 800 olika projekt från hela Europa som tävlade och vi vann tävlingens första pris!

Bild: Guldplakett i social integration

– Vi fick en guldplakett i social integration för människor med funktionsnedsättningar. Det var en jättestor grej. Det var starten till Grunden Media.

Vi jobbade med människor som hade olika förutsättningar i livet och vi gjorde ett bra jobb. Nästa steg var att jag skickade in papper till Allmänna Arvsfonden eller nej, först skickade jag det till Margot Wallström, dåvarande kulturministern. Jag hade bekanta som var kompisar med henne. Hon jobbade med såna frågor så jag skickade en förfrågan till henne om att vi hade ett projekt på gång.

Vi skrev brevet som ”lättläst” men hon skickade tillbaka det och skrev ”jag förstår inte vad ni är ute efter”. Jag skrev en gång till vad jag ville och då sa hon att ”det här låter jättebra”.

”Men jag har inga pengar att ge dig men däremot finns det något som heter Allmänna Arvsfonden och de kanske har pengar att ge dig” sa hon.

Då skickade jag det till Allmänna Arvsfonden. De tyckte att det var helt okej men de sa att jag måste ha någon backup, så att säga.

Då kontaktade jag Anders Bergström och Anna Strand på Föreningen Grunden som då var ganska nystartad och de tyckte att min idé var jättebra. Så vi lade in projektet Grunden Radio, TV och Tidning i Föreningen Grunden när vi sökte.

Idén till Grunden Media kom till 1995. Vi fick projektet 1997.

Det tog så pass långt tid att jag kunde sitta hemma och skriva ner hela projektet. Det tog ett år innan jag hade formulerat det på ett bra sätt och innan jag hade hittat rätt sätt att söka pengar och innan de hade godkänt min ansökan. Vi sökte egentligen 3 1/2 miljon men vi fick 1,8 miljoner och jag var tvungen att banta ner hela projektet.

 

Bild: lastbilHur kommer det sig att du har valt att jobba med människor med olika funktionshinder?

– Jag utbildade mig till lastbilstekniker. Jag tyckte det var väldigt kul, framför allt att jobba med kunderna. De var väldigt speciella.

Sen är jag väldigt teknisk också. Jag har jobbat med metoder, bilar, snickerier och grejer i hela mitt liv. Jag kände att när jag hade jobbat med de där grejerna i sex år så tyckte jag att nu hade jag fått min utbildning på detta med att jobba med teknik. Det var roligt.

Jag hade börjat intressera mig för musik från det att jag var 16-17 år. Började spela gitarr och andra grejer och lyssnade på mycket musik. Som tonåring gjorde jag inte så mycket men jag tyckte om att spela.

Sen ville jag åka till Australien. Och så hade jag börjat flyga när jag var 18. Flygning var mitt liv då. När jag bad om tjänstledigt i ett halvår för att åka till Australien sa min chef “nej, det får du inte”.

Då sa jag att jag säger upp mig. Så jag sa upp mig från jobbet. Min chef kom efteråt och försökte få mig att börja arbeta igen, jag var ganska duktig på mitt jobb.

Bild: Karta över AustralienDå hade jag redan bestämt mig för att nej, jag vill inte jobba som bilmekaniker eller lastbilstekniker som det hette då eller som elektriker längre. Jag var 23 år.

Så kom jag tillbaka från Australien och hade inget jobb. Jag var aldrig orolig för att inte ha något jobb. Men det var schysst att ha pengar tyckte jag ändå. Jag hade ingen lägenhet heller. Jag bodde ingenstans då. Jag flyttade omkring på en massa platser. Bodde kollektivt ett tag och betalade nästan ingen hyra.

Vi åkte runt och spelade och sjung låtar som Gamle Svarten på en massa ställen och vi hade jättetrevligt. Sen lärde jag mig att spela bättre och bättre. Jag lärde mig tyvärr aldrig att sjunga. Men jag sjöng hela tiden fast jag inte sjöng bra.

Under 20 års tid jobbade jag med allt möjligt. Vi hade en teater. Jag höll i mopedkurser, organisationskurser, kommunikationskurser och så vidare. Jag hittade nya grejer att göra hela tiden. Hade även radiokurser, videokurser och dylikt.

Sen var det också så att på den tiden när man jobbade med studieförbund, vuxenskolor och sånt så fick man hela tiden olika utbildningar. Så jag gick utbildningar i kommunikation, teckenspråk, psykologi och pedagogik. Jag fick en massa utbildningar. Massa kurser blev det.

Sen var jag på högskolan i Jönköping och var med i något som hette Musikterapeutiska organisationen. Det var rätt roligt. Vi jobbade mycket med terapi, alltså vad musik gör för människor med funktionsnedsättningar. Jag jobbade ihop med föreningen Norge. Då var det ganska nytt.

Nu finns det en specialutbildning på musikhögskolan som handlar om musikterapi. Den sökte jag in till när den startade. Men jag kom aldrig in på mina poäng. Däremot fick jag komma och vara föreläsare. Jag var på väg att läsa in vissa poäng som jag behövde men det blev inte så ändå. Rätt skönt att jag inte gick den utbildningen.

 

Bild: Leende PeterHar ni något speciellt sätt att arbeta som är utmärkande för Grunden Media?

– Ja man kan säga att vi har ett speciellt sätt att arbeta. Vi jobbar med delaktighet. När man jobbar med delaktighet gör det att man ser alla människor. Att man uppmärksammar alla människor. Man tar alla människor på allvar. Alla är viktiga.

Sen kan man skilja på delaktighet och deltagande. Det är en viktig grej. Det är jätteviktigt. För när man deltar i någonting så är man med och tittar på. Men när man är delaktig så är man alltså med och gör saker. Det är det vi försöker jobba med här, att man är med.

Det är därför vi jobbar i team. Men alla förstår inte riktigt storheten i detta. Men vi är på väg, på väg hela tiden, jobbar bättre och bättre med att det är delaktighet som gäller. Det är det vi jobbar med, som är vårt verktyg, liksom musik, bild, ord och så vidare. Men det vi egentligen jobbar med är alltså delaktighet. Delaktighet skapar ju både motivation och kreativitet. När man förstår vad det är man arbetar med så blir man ju intresserad och vill göra något kreativt. Av att bara stå och titta på blir man inte kreativ av. Men när man gör saker så är man där. Sen skulle vi kunna jobba med vad som helst egentligen.

 

Har Grunden Media utvecklats på ett sätt som du hade tänkt dig eller lever det sitt eget liv? Är du nöjd med hur Grunden Media utvecklats hitills?

– Det har inte utvecklats som jag hade tänkt. Det har det inte gjort. Det lever sitt eget liv. Från början trodde jag att det skulle bli en informationscentral. Vi skulle sitta och göra saker som gjorde att andra människor kunde titta på oss och få information av oss om olika handikapp och även kommun, stat och så vidare. kunde på så vis få hjälp av oss. Vi är på väg dit.

Men inte den typ av information jag trodde det skulle vara, utan bättre information. Det handlar om information om hur man ska kunna leva livet som alla andra, att man har en plats i vårt gemensamma samhälle. Då handlar det inte om att människor med funktionsnedsättningar skall anpassa sig till samhället utan att det är samhället som skall försöka se att det finns människor som har olika möjligheter och förutsättningar och som bor i vårt gemensamma samhälle. Man får försöka förändra sig lite grann i samhället. Det handlar om att flermän niskor får plats i vårt samhälle och det är bättre. Vi börjar mer och mer komma i form tycker jag.

 

Vad är din viktigaste uppgift på Grunden Media?

– Min viktigaste uppgift på Grunden Media är faktiskt att nätverka med andra organisationer.

Det är nånting som jag kanske har missat de sista ett eller två åren faktiskt. Man skulle kunna säga att bygga upp kontakter är att nätverka. Vara ute på stan. Vara ute och prata med kommunen, med arbetsförmedlingen, försäkringskassan, olika verksamheter, med politiker och med tjänstemän och så vidare.

Jag har ett ganska bra nätverk. Jag känner väldigt mycket människor i kommunen. Det är en viktig del för oss. En annan viktig del för oss är att hela tiden skapa möjligheter för oss att kunna leva, att kunna vara Grunden Media. Att kunna ha en arbetsplats.

 

Ni har ju fått en del uppdrag utifrån. Är det något som ni på Grunden Media vill utveckla?

– Idag tjänar vi pengar på att vi säljer daglig verksamhetsplatser. Det är det vi tjänar pengar på. Det är 98 procent av alla våra intäkter som kommer från det kan man säga.

Sen behöver vi också andra intäkter. Vi kan inte bara sälja platser. För det man ser när Göteborgs kommun får det dåligt ekonomisk är att de drar ner på våra platser. Då får vi det svårare att leva helt enkelt. Vi får mindre pengar. De vill inte köpa våra platser på det sätt som vi behöver.

Bild: Allmänna arvsfonden LogotypDå måste vi hitta pengar på annat sätt. Då måste vi hitta pengar antingen genom att sälja produkter eller söka pengar till projekt som är bra för Sverige och som i sin tur är bra för oss hos Allmänna Arvsfonden eller någon av de andra fonderna.

Det finns miljoner olika fonder. Det finns pengar man kan söka för att utveckla verksamhet. Och det vill jag nog att vi går in på mera så att vi jobbar med att söka till projekt, olika typer av projekt.

Nu har vi projekt med Post och Telestyrelsen till exempel. Vi har ett projekt som vi gör i ett nordiskt samarbete. Men vi behöver fler sådana projekt. För då skulle man kunna anställa människor som jobbar i de här projekten. Som använder de resurser vi har med musik, ljud, bild, form, människor och så vidare. Vår trygghet kan leva på att utveckla flera sådana projekt.

 

Vad krävs för att få börja på Grunden media? Är det något man kan påverka själv?

– Det krävs att man har rätt till LSS, Lagen om Stöd och Service.

Det krävs att man har en funktionsnedsättning för att man ska kunna få arbetsplats på Grunden Media. Om man har det så är det också viktigt vilken statsdel man bor i. Man ska bo i Göteborgs kommun, Partille eller Mönlycke. Göteborgs kommun med kranskommuner heter det. Där är vi upphandlade. Vi har rätt att sälja där.

Sen är det olika människor i olika stadsdelar som tycker olika saker. Så man får påverka sin handläggare i sin stadsdel om att man absolut vill börja jobba på Grunden Media. Det är det som krävs. Statsdelen behöver inte sälja en plats hit eller köpa en plats av oss rättare sagt. Så det krävs att man påverkar sin stadsdel.

 

Kommer Grunden Media att fortsätta att växa?

– Jag tror inte vi kommer fortsätta växa, inte i antalet personer. Det tror jag inte, utan jag tror att vi nått en gräns. Men däremot kommer vi att växa på så sätt att vi kommer att göra bättre grejer, jag är övertygad om att vi kommer att göra större saker. Vi blir duktigare på det vi gör. Inte mer folk, jag tror inte det.

Det finns en del gränser som vi redan har överskridit. När man är många människor så blir det väldigt många frågor.

Som det ser ut idag kommer vi inte att växa mer. Vi är någonstans mellan 40 och 50 personer som är här dagligen. Det är 34 personer som är här varje dag som har daglig verksamhet. Det är olika. en del har halvtid, en del har heltid. Sen har vi 11-12 coacher.

 

Är du kvar om tio år och hur ser Grunden media ut då?

– Om tio år är jag pensonär. Jag är 56 nu. Så om tio år är jag 66 år. Om tio år är jag pensonärsfärdig för länge sen, så jag är nog inte kvar om tio år. Det tror jag inte. Men Grunden Media är nog kvar. Det tror jag. Det beror på. Vi står och faller med Göteborgs ekonomi. Om det är dålig ekonomi i Göteborg och stadsdelarna drar in mycket så faller vi. Det är bara så. Vi lever ju på att Göteborgs kommun visar upp en god sida. Nu är det så här att det är valår nästa år, alltså 2014. Och då ligger alla bättre till. För då vill ju alla partierna att man ska rösta på dem så pumpar dom in mer pengar i systemet. Det brukar vara det de gör. Då blir det lite bättre för oss allihop. Men det är nästa år. Men vi kan nog vänta oss en förändring 2015. Om ekonomivärlden ser bättre ut, då ser det också bättre ut för oss.

 

Okej Peter, vi tackar ödmjukast för dina fina svar och önskar dig all lycka framöver!