Cederloos Collegor Tony

Grunden Medias skapelseberättelse, nutid och framtid,
filtrerat genom ett antal temperament.

(märkvärdigt sätt att säga att vi har intervjuat några kollegor).

Intervjuer: Andreas Cederloo
Redaktör: Robert Wigström

tony_stor

Intervju med Tony Markkanen.

Hej Tony, berätta lite om dig själv?
Ok, jag heter Tony Markkanen och jag är 37 år gammal. Jag gör lite allt möjligt här på Grunden Media. Mest saker som har med data och teknik att göra, man kan väl säga att jag är IT-ansvarig. Filmar och klipper film också. Gör saker som Peter, chefen, säger åt mig att göra.

 

Vad har du för intressen?
Det är allt som har med data att göra, elektronikkulturen bakom det och dataspel. Lite sagovärldar och sci–fi och sådant. Skräck gillar jag också.

 

Hur kom du i kontakt med Grunden Media första gången?
Genom en klasskamrat när jag gick i gymnasiet. Efter att han hade avslutat sin gymnasietid så började han jobba här. Han hette Johannes.

 

Kände du med en gång att detta var någonting för dig? Ett ställe där du skulle kunna passa in?
Absolut! Från första början kände jag att detta vill jag tillhöra resten av mitt liv. Kände den familjära känslan. Här är det schyssta personer. Dem kan jag relatera till. Jag har träffat massa goa människor här som jag inte hade gjort annars. Annars hade jag nog stått på någon bana på Volvo som alla andra gubbar gör. Det hade inte varit så roligt.

Tony från musikvideon "Drömmen blev sann"

Tony från musikvideon ”Drömmen blev sann”

 

Hur gick det till att få en plats på Grunden Media. Var det lätt eller svårt?
Det var en process. Först fick jag göra praktik under en period, som de flesta andra här har gjort. Min praktikperiod var ganska lång, den varade över ett år innan jag fick en plats.

 

Hur kom det sig?
Jag vet inte. De hade väl inte löst det där med lönen, pengar och sådant. Jag fick till att börja med gå igenom Försäkringskassan ett tag. Aktivitetsstöd tror jag att det var. Sen var det någon här som gick över till lönebidrag och då fick jag den personens OSA–anställning. Så var gången för mig.

 

När du väl fick börja arbeta på Grunden Media, var det då så som du hade tänkt dig eller blev det annorlunda?
Det var väl lite så som jag hade tänkt mig. Jag fick ju sätta igång och fixa datorer och lära mig lite film. Var med i en grupp som en dag i veckan lagade mat åt alla som anmält sitt intresse. Sen var vi ute och gjorde lite reportage och fotade. Jag tror att jag började i slutet av 2001 eller i början av 2002. Exakt datum kommer jag inte ihåg. Jag tror att jag varit här i 12 år nu. Det är rätt långt tid på ett och samma ställe.

 

esperantoplatsen_reportageHar du fått arbeta med det som du ville arbeta med från början eller har du upptäckt nya arbetsområden som du hellre vill jobba med?
Jag fick väl börja arbeta med det som jag anställdes för, att fixa datorer och sådant. Sen har det blivit lite andra intressen som kommit emellan, såsom filmning, filmklippning, fotografering och lite problemlösning när det kommer till hur man fixar olika problem med datorer, film och allt sådant där.

 

Hur funkar det med IT–ansvaret, går det bra?
För det mesta går det bra. Ibland kan det bli lite stressigt, när alla kommer på en gång och vill ha hjälp.

 

Tycker du att dina åsikter får komma fram och att man lyssnar på dig?
För det mesta, ja. Men någon gång har man haft en lysande idé, tycker man själv, och tänker, det var en jävligt bra idé, men sen har man blivit totalt sågad av de andra som inte alls tycker likadant. Då kan man bli lite sur ett par dagar. Men det är sådant man får leva med.

 

ide+lampaOm du får en egen idé, kan du då få hjälp att utföra den?
Det tror jag säkert att jag får. Det är inget jag direkt har tänkt på.

 

Tycker du att det är en öppen atmosfär här, att man får komma med idéer, att folk är öppna? Upplever du det så?
Ibland upplever man att det är en öppen atmosfär. Men ibland känns det som att det är en och samma person som bestämmer hela tiden. Men för det mesta går det bra.

 

Hur skulle du beskriva stämningen på Grunden media?
Familjär atmosfär. Ibland lite allvarlig men för det mesta så får man jobba i den takt man behöver för att åstadkomma resultat. Ibland kan det vara lite hektiskt, speciellt med Musikschlaget och Kulturnatta. Sådana tillställningar kan det ju vara lite fart och fläng kring. Ibland har man lite tid över för att göra lite som man tycker.

 

Har du fått några nära vänner bland dina kolleger som du rent av umgås med utanför jobbet?
Ja, några stycken har det blivit. Jag har kommit ganska nära många men det är ytterst få jag umgås med efter jobbet.

 

Är det något som du skulle vilja ändra på här på Grunden Media?
Inte i dagsläget. Men vi får väl se. I framtiden kommer det säkert att bli någon grej man stör sig på, som man skulle vilja ändra på. Men just nu ingenting. Låta det vara som det är.

 

Och avslutningsvis, vad skulle du säga är det bästa med Grunden Media?
Arbetskamraterna. Alla är bra på sina saker. Det är det som gör Grunden Media så bra. Alla har något att komma med.

 

Ok Tony, himla trevligt att prata med dig. Önskar dig allt gott i framtiden!