Anja möter Urban Ringbäck

urban05Hej Urban ! Välkommen till Kvittersidan på Grunden Media .
”Åh! Tusen tack ! Det är en stor ära att få vara här, ja”

Väldigt trevligt att få möta dig också. Du betyder väldigt mycket för mig. Du är en viktig människa för mig.
”Det var uppmuntrande att höra . Tack”

Det är faktiskt därför jag är här nu, för jag tycker om dig och jag är nyfiken på dig helt enkelt. Vem är Urban Ringbäck?
”Ja, jag har nyss fyllt 60 år vilket jag inte fattar själv, för jag känner mig kanske som 40 eller 50 eller något, utom i kroppen för jag är nyopererad så tyvärr där känner jag att jag är 60.”

Jaa. Hur gick det ?
”Ja, det gick ganska bra, jag har fortfarande ont i benen. Jag har opererat min rygg.
Men annars är jag norrlänning! Jag är från Västerbotten, en plats som heter Malå, mina föräldrar var från Sorsele eller Lyxele det är riktigt Västerbotten uppe i Lappland kan man säga , men min far har arbetat som jag pastor då på många ställen och har flyttat vart tredje år. Så jag flyttade längre och längre ut och till slut hamnade vi i Stockholm och där var jag så stor så då flyttade jag hemifrån. Sen har jag nu arbetat med ungdomsarbete med sång och musik och blev så småningom församlingspastor och jag har fyra barn, tre barnbarn och en fru och vi bor här i Göteborg sen 23 år

Men innan du blev pastor , vad sysslade du med då?
”Jag gjorde lite olika saker men jag var bland annat i Kanada ett år och där fick jag jobba som musiklärare på en musikskola, jag hade gått ganska många år och lärt mig spela klassiskt så jag är gitarrlärare och det har jag hållit på med ganska mycket. Hållit på med mycket musik överhuvudtaget men det är mitt huvudinstrument. ”

Och de här barnen då, hur gamla är de?
”De är ju vuxna barn nu mer, den äldsta är 32 sedan är det 28 och 23, och så är det tre barnbarn som är två , fem och åtta .”

Jag vet att du är lite såhär artist också. Vilket jobb är roligast? Urban pastor eller Urban Artist?
”Ah det är ju klart att för stunden är det ju kul med artister och konserter och så , och stå på scen och spela musik och så, det är ju klart att det för stunden är roligt. Det varar ju bara i regel ett par timmar, men om man ska se på det jag tycker är roligt… Varje dag är ju roligt och få umgås med alla de här människorna som jag gör då i kyrkan. Det blir en kombination”

Hur länge har du varit artist om man får fråga?
Jag kallar mig inte så mycket artist men jag skriver musik och låtar och tillsammans med min fru i olika konstellationer och så musiserar jag ibland. Jag skrev en musikal ihop med en kompis på 80-talet och då gjorde jag huvudrollen själv. Det gjorde att jag slog igenom liksom. Det var på 80- talet så från 80-talet då och 90- talet.”

Menar du Passion?
”Nej , det är faktiskt en som heter Lukas som handlade om läkaren Lukas som var med och skrev Lukasevangeliet i Bibeln. En liten story som vi gjorde då och skrev musik till. Sen blev det till slut ett TV- program på Sveriges Television som gick på Julen 1985.”

urban03

Oj vad spännande! Nu kommer en lite rolig fråga som jag har lånat av en kompis.
Vilka färger har ni på era tandborstar hemma ?
( Skratt )”Haha ! Jaa !! Den var bra !! Det är bara frun och jag hemma nu , och – ja hon har en sådan här eltandborste och jag har ingen koll på den färgen . Själv blandar jag färger hej vilt men just nu har jag för mig att … Jag tror nu att jag har en tandborste som är lila.”

Jag vet om att du är en väldigt berest människa. Nu undrar jag helt enkelt : Vilket land tycker du bäst om och varför?
”Oj , oj , oj ……Alltså av de länderna som jag har återkommit till så är det kanske Italien jag tycker bäst om. Det är så vackert där. Fantastiskt vackert där, och vackert språk! Maten är god och havet är varmt… Men det allra senaste landet jag var i var Papua Nya Guinea. Det ligger ovanför Australien. Och det var så annorlunda , så härliga människor och fantastisk natur. Frukterna var ju enorma och den fruktstunden den går inte och av för hackor!”

Är det du eller någon annan som bestämmer vad predikan ska handla om?
”Jadu… Som präst kanske man skulle kunna säga att det är Gud som bestämmer det. Det är ju Hans budskap som skall ut . ( skratt ) Men vi är ett team som tillsammans planerar våra gudstjänster, ibland följer vi kyrkans högtider men ibland är vi också fria – Vi kan använda egna teman, så i den gruppen där jag ingår så bestämmer vi det tillsammans.”

Och vad gör du precis innan du går in på podiet så att säga?
”Ja då har vi en bönesamling i ett litet rum vid sidan om där vi ber för varandra och för gudstjänsten.”

Vad har du för musiksmak?
”Ah, jag äter all sorts mat höll jag på att säga… Jag gillar sing och songwriter-musik med bra poesi, texter, mening och bra melodier. Paul Simon har jag alltid gillat, Carol King , en man som dog förra veckan som har skrivit massa bra gospel – Andraé Crouch har betytt väldigt mycket för mig. I Sverige gillar jag sådana människor som skriver sina egna låtar som Lasse Winnerbäck.”

Om du får välja favoritsång vad väljer du då ?
”Bra fråga! Och jag som har så svårt att välja… Men jag ska försöka… Ah, jag drar till med Paul Simon!”

Och hur gör du när du vill få din kropp att slappna av liksom”Nej Urban , ta det lugnt”?
Just nu har jag träningsprogram , som jag har fått av sjukgymnasten. Och det pappret säger att nu måste jag träna och slappna av. Sen har jag en speciell plats hemma. På sommaren sitter jag på en speciellt ställe. När jag sätter mig där med mina böcker då är det min tid och slappna av, då förstår till och med min kropp det.”

urban01Och så har jag en köksfråga .Om du är såhär – Idag ska jag äta det här ! Vad blir det då ? Vad tycker du bäst om ?
”Ja, jag lagar ju sällan maten, det skall jag vara ärlig och säga men några gånger har jag gjort det. Och då skulle jag nog ta fram lite bäcköring , eller laxöring från Norrland där jag kommer ifrån och steka den eller steka den i ugnen”

Nu är jag redan framme vid sista frågan. Urban, vet du vad LSS är?
”Det är väl en lag va ?

Det är Lagen om Särskilt Stöd och Service till vissa Funktionshindrade. Att jag som är funktionshindrad har rätt att leva som alla andra. Att det inte finns något som hindrar det. Du har rätt till stöd för ett eget boende, en kontaktperson, en daglig verksamhet och en meningsfull vardag.
Nu är min fråga till dig : Skulle du vilja vara kontaktperson till någon med funktionshinder?
”Kanske det… Jag ska inte jobba så hårt som jag har gjort hela livet. Livet förändras… Jag tänker på lite andra behov som finns i vårt samhälle… Jag ska ägna tid till det …Men jag får ta med mig det här också och fundera på det. Men jag kan inte lova dig såhär på intervju för jag har ju lärt mig det att man ska aldrig lova någonting som man inte kan hålla.”

Det låter bra! Tack så mycket Urban Ringbäck!
”Tack så mycket!”