Oldsberg01

Välkommen och tack för att jag får intervjua dig!
Ja tack du! Nöjet är helt på min sida!

Jag såg Bingolotto i helgen. Hur är det att sända en direktsändning utan reklam?
Det var egentligen ett önskemål när jag skulle ta jobbet så var det att det skulle bli en halvtimma längre. Vilket det har blivit och att det skulle vara reklamfritt. Då ökade möjligheterna lite grann och hitta på lite prylar och lite överraskningar och lite gags och sånt här. Och samtidigt ha med spelen som vi alla vill ha. Så att formerna får väl sätta sig lite grann. Vi har bara kört två program så att vi får se. Hoppas att dom är nöjda att dom hänger kvar. För att det är ju viktigt med pengarna till föreningslivet.

Har ni spelat in alla program i förväg eller kommer det i efterhand?
Dom går inte och spela in. För att det måste va direktsändning för att alla pengar utdelas. Vi fick in på första programmet fem miljoner kroner till föreningarna. Och inte bara idrottsföreningar. Det är ju föreningsliv som vi blomstrat i alla härseenden i vårt land. Så att det va bra. Dom sålde fler lotter än vad dom har gjort sedan 2007. Och det var bra.

Hur många genrep gör ni per dag?
Nej det är nog inte så mycket genrep. Det är mest genrep med artisterna när dom kommer. Och så repar dom med orkestern med Wells och dom här. Men det kan vara några övergångar mellan ett spel till en gäst en antre eller så där. Det är inte genrep av hela programmet det är det inte.

Han är väl bra Robert Wells?
Han är jättebra. Vilken fantastisk kille så att jag blev vansinnigt glad när han ställde upp.

Oldsberg03

Hur förbreder du dig innan sändning innan du ska gå in på Bingolotto?
Du vet förbredelserna för min del kanske har pågått i 42 år. För att det var då jag började på Sveriges Television hos Lars Gunnar Björklund med idrottssändningar och tipsextra, olympiska spel och VM i fotboll och mycket annat. Så att dom förberedelserna ligger nog med mig sen 40 år tillbaka i tiden.

Även På spåret när det sändes?
Det var också så här det förbreder man ju på det sättet att jag skrev ledtrådarna själv skrev nästan 80 procent av ledtrådarna på tågresorna skrev jag själv. Satt ute på något café här blandannat. Kunde inte gå in på datorn så jag hade med mig uppslagsböcker. Så satt jag här ute och skrev ihop Casablanka och pizza pysa.

Vem var det som gjorde alla resor när ni gjorde På spåret på tåget?
Det är ett filmteam ute och gör så dom åker dom här resorna. Det är ett makalös jobb för dom. För att det kan vara i Sydamerika i Peru det kan vara i Shanghai. Det kan vara mellan Sidney och Melbourne.

Har ni gjort resorna själva?
Jag har varit med på några sånna resor. Men mest för och ställa fråger kring resmålet.
När började du med TV och kommer du ihåg vilket ditt första TV-program var?
Det var detta som jag berätta för dig förut med Tipsextra. För det kom jag in på tack vare en kille som heter Lars Gunnar Björklund en fantastisk man. Och han sökte frilansare och jag kom in den vägen. Och så småningom så guidade han mig fram till programledarstolen. Och så satt jag där rätt var det var. Det var något i skarven 72 73.

Var det svårt att sända TV?
Det var inte svårt för att jag var så intresserad av det av fotboll och följde det. Och gick på matcherna på Ullevi på den tiden då man var en liten fimp ändå en 7 8 9 år. Och tittade på GAIS och Blåvitt och ÖIS. Det var ju dom det handlade om då.

Oldsberg02

Hur blir man så duktig på att intervjua som du?
Man har väl lärt sig också under dom 40 åren. Och så har det varit bra lärare.

Vad brukar du kolla på för filmer? Vad har du någon favorit film?
Nej det skulle vara Pippi Långstrump eller Emil i Lönneberga eller nån ting.
Papillion var en film med Steve McQueen. Djävulsön hette den på svenska – den var bra. Den tyckte jag om. Annars är jag nog för rastlös för och kolla på film. Jag tittar på dokumentärer mycket. Om det kommer en dokumentär till exempel om Einstein eller om Strindberg eller liknande, då tittar jag väldigt gärna på det. Jag tittar på alla nyhetsprogram. Både Rapport, Aktuellt och TV4. Tittar på all sport. Tittar på cnn på natten från klockan halv ett fram till kanske två, halv tre. Då går jag och lägger mig. För jag är nattmänniska. Men jag har fått svårare med och somna. Jag måste komma på någon lösning här.

 

Vad brinner du mest för TV?
Nu brinner jag väldigt mycket för Bingolotto för jag tycker att det känns angeläget att vi nu kan få igång folkrörelsen och idrottsföreningarna, musikföreningen, hästföreningen och bokklubben. Det kan vara vad som helst. Vi kommer aldrig upp i Lokets siffror från sent 90-tal. Men det har ju som sagt gått i rätt riktning. Och det ska man va ödmjuk inför. Och vi har sålt flest lotter sen 2007 och det är riktigt kul.

 

Vad är ditt roligaste minne från På spåret?
Det roligaste är nog en kille som heter Jonas Hallberg. jättetrevlig kille, stockholmare ståupp-komiker. Han var med i en bur. Men just den här resan går mellan Ystad och Köpenhamn. Och dom missar ledtråden på 10 poäng. Dom är frågande på 8 och ännu mer frågande på sex 4 poäng nej det går inte in. På 2 poäng säger jag så här: ’Har du båt så köp en hamn’. Det var ju Köpenhamn vi skulle till. Då ryckte Jonas Hallberg desperat i nödbromsen och så skrek han ’Grenå!!’.
Det är ett roligt minne.

Oldsberg04

Vilket är det roligaste TV-programmet du har jobbat med?
Det är nog På spåret. Även om jag tyckte om Oldsberg för närvarande som var en talkshow som jag hämtade idéer från David Letterman i USA. Det gillade jag också. Det går ju inte och genomföra till 100 procent men det är och sitta vid ett skrivbord som jag gör nu och gästerna kommer in. Och man kommer på nån grej. Rätt vad det är tar jag upp en publikmetare som är feik och säger att: Nu är det 1,7 miljoner. Jag menar man kan göra mycket i den positionen. Men jag får nog säga att På Spåret naturligtvis som vi kom på själva i Göteborg 1986. Sen körde jag På Spåret från 1987 till 2009. Det är 23 år och då räckte det.

Hur kom du i kontakt med Björn Hellberg?
Jo det gjorde jag genom att Lars Gunnar skickade ner mig tidigt. Det här kan ha varit 1972-73 till ett lokalradioförsök i Halmstad. Då fanns ingen lokalradio i Sverige. Man genomförde försök i Halmstad, Kiruna och Jönköping. Och jag var med på det försöket. Och märkligt nog blev det ändå en station så småningom. Men då läste jag om Björn Hellberg som hade räknat dubbelfel åt Sven Jerring i Båstad. Så jag ringde honom och så sa jag men du Björn kan du komma upp här för en intervju. Så sa han men självklart. Vi gör en intervju på 5 minuter. Det blev en timma. Men du vet han är fantastisk.

Text transkriberat av Andreas Cederloo.

Följ eller dela det här avsnittet
0